Ana Sayfa İnsan Kaynakları Yetenek Kazanımı Yerini Yetenek Erişimine Bıraktı

Yetenek Kazanımı Yerini Yetenek Erişimine Bıraktı

1208
0

Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa, doğru yeteneklerle çalışmanın bugün dünden daha farklı anlamlar ve arayışlar getirdiğini vurguluyor. Yetenek kazanımı süreçlerinin değişerek yetenek erişimi kavramının ortaya çıktığını belirten Karaboğa, yetenek kıtlığı konusunda da alınması  gereken önlemlere değiniyor.

İnsan yönetimi üzerine uzun yıllardır yaptığımız çalışmalar gösteriyor ki yetenekleri şirketlere çekmek bugün dünden daha farklı anlamlar taşıyor. Daha önce “yetenek kazanımı” olarak planlanan tüm uygulamalar bugün artık yerini “yetenek erişimine” bırakmış durumda. Artık genç yeteneklere erişmek konusunda farklı ve uzun vadeli planları yapmak durumundayız. Sadece belli başlı üniversitelerden mezun olan yetenekleri değil farklı alanlarda yetkinliği yüksek gençleri iş hayatının içerisine başarılı bir şekilde dahil etmeliyiz. Biz Yenibiriş olarak bu nedenle iş ortaklarımıza sadece ilan yayınlayan bir platform olarak hizmet vermiyoruz.  Sahada yeteneklere dokunan, yeteneklere erişim anlamında alanı daha geniş tutan ve meslek liseleri de dahil olmak üzere tüm olasılıklara dokunan bir misyon üstleniyoruz.

Gençler İnisiyatif Almak İstiyor

Yeteneği elde tutma tıpkı yeteneğe erişmek gibi kritik konulardan biri. Yeteneği elde tutmanın en önemli koşullarından biri ise bireylere yeteneklerini ortaya koyabilecekleri inisiyatif alanları oluşturmak ve onların başarı tatminlerini yaşayabilecekleri bir iş ortamı oluşturmaktan geçiyor. Günümüzün değişen çalışma koşulları iş hayatının içerisinde alternatifli iş fırsatlarına erişimi kolaylaştırıyor. Artık işin yapısına bağlı olarak farklı çalışma koşulları ve alanları var. Bu nedenle de şirketlerin geçmişte yer alan ücret, marka gücü veya yan haklar gibi uygulamalarının dışında çalışanların kendilerini gerçekleştirme dürtülerine karşılık verebilecek bakış açısını ortaya koyması gerekiyor.

Yeni Yetenekler için Eğitim Sistematiği Değişmeli

Dijital dönüşüm farkındalığının arttığı ve yapay zekanın çok hızlı şekilde tüm iş süreçlerine dahil olduğu bu yeni dönemde, yetenek kıtlığını tüm sektörlerde yaşamaya başlıyoruz ve ilerleyen dönemlerde de bu süreç artarak devam edecek gibi gözüküyor. Bugünün yeteneklerinin sahip olduğu yetkinlikler ve iş konusundaki yatkınlıklarının değişimi bu açığı daha da büyütecektir. Bunun önüne geçmek için bakış açısında önemli değişimlerin olması gerektiğini düşünüyoruz. Mevcut yetenek havuzlarının belirli programlarla dönüştürülmesi ve gelecek dönemlerde sisteme entegre olacak yetenekler için de eğitim müfredatlarının yeniden ele alınmasını çok kritik bir aşama olarak görüyoruz. Ve bu seferberlikte sadece üniversite mezunlarına yönelik bir bakış açısının eksik kalacağı kanaatindeyiz. Meslek liselerindeki yeteneklerimize yönelik uygulayacağımız yetenek taramasının hem bireylerin yeteneklerini daha erken süreçte aktif hale getirmesini sağlamış hem de şirketlerimizin daha verimli bir yetenek grubuyla tanışmasına olanak sağlamış oluruz. Yenibiriş olarak hem teknolojilerimizi bu pratiklere göre geliştiriyoruz hem de sahadaki çalışmalarımızda daha nitelikli içeriklerle alışılagelmiş projelerin ötesine geçmeyi hedefliyoruz.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz