Ana Sayfa İş Arama Yeni Mezunlar İçin Maaş Görüşmesi Nasıl Olmalı?

Yeni Mezunlar İçin Maaş Görüşmesi Nasıl Olmalı?

7945
0

Yeni mezunlar için iş görüşmesi ve ilk işe adım her zaman zorlu bir süreç. Kendinizi anlatmak ya da yeteneklerinizi karşı tarafa hissettirmek durumundasınız. Bunun yanında yanıtlanması gereken başka bir soru daha var: “Ne kadar maaş bekliyorsunuz?” azı da çoğu da riskli bu sorunun cevabı için uzmanların önerileri var.

Maaş beklentisi söylemek aslında her kademe için zor, çünkü sonuç olarak işinizin tam karşılığını bulmak her zaman mümkün değil. Ancak bir de yolun başında olduğunuzu düşünelim. Gerçekçi beklentiler kurma ile fazla mütevazi davranmak arasında ince bir çizgi var.

İşe alım uzmanlarının bazen yeni mezunların gerçekçi maaş beklentilerinde olmadığını söylediğini biliyoruz. Hangi ücreti hangi kriterlere göre isteyeceğinizin elbette yöntemleri var. The Muse yazarlarından Abby Heugel bu konuyu değerlendirirken uzman görüşlerinden de faydalanıyor.

Maaş beklentisi neden soruluyor?

Şirketlerin belli pozisyonlar için belirledikleri bir maaş aralığı elbette var ama yine de adaya maaş beklentisi sormayı tercih ediyorlar. ResumeBuilder Baş Kariyer Danışmanı Stacie Haller, “Şirketler ve işe alım uzmanları, maaş beklentinizin, pozisyonları için makul görecekleri düzeyde olup olmadığını ve bir teklifi verirken hangi parametrelere sahip olduklarını önceden bilmek istiyor” diyor ve ekliyor: “Eğer bir aday kendi maaş skalasına uymayan bir maaş arıyorsa kimsenin zamanını boşa harcamak istemezler.”

Practice Interviews danışmanı Jeff H. Sipe da aynı fikirde. Sipe, “Özellikle giriş seviyesi roller için bu iç paydaşların sürecin başından itibaren beklentileri anlaması ve yönetmesi önemini taşıyor” yorumunu yapıyor.

Badass Careers’ın kurucusu Rosie McCarthy, “Bir rol için her zaman bir maaş aralığı vardır ve sizi bu aralıkta konumlandırmak işe alım yöneticisinin görevinin bir kısmı. Ancak beklentileri sormak da. Dört görüşmeden sonra nihayet bir teklif aldığınızda maaşınızın umduğunuzdan çok daha düşük olduğunu hayal edin.”

McCarthy işe alım görevlisi sormasa bile ilk görüşmede proaktif bir şekilde konuşmanın başlatılması gerektiğini savunuyor. Bu konuşma için önerisi ise şu: “Ben bugünkü sohbetimizden gerçekten keyif aldım ve rol beni kesinlikle heyecanlandırdı. Bu nedenle bu görüşme için bir maaş aralığınız olup olmadığını öğrenmek isterim.” Eğer görüşmeyi yapan kişi konuşmayı başlatmaya istekli değilse açıkçası bu iyi bir işaret olmayabilir.

“Maaş beklentiniz nedir?” sorusuna vereceğiniz yanıtlar için ipuçları 

Uzmanların da yorumlarından anlaşılacağı üzere bir işe alım uzmanı ya da şirket yetkilisi “Maaş beklentileriniz nedir?” diye sorduğunda hazırlıksız yakalanmamak gerekiyor. Peki hazırlanmak için neler yapılabilir.

1. Araştırmanızı yapın

Kariyer koçu Octavia Goredema “Başlangıçta, kariyerinizi başlatacak ilk teklifi kabul etme baskısını hissedebilirsiniz. Tecrübe kazanmak önemlidir, ancak kariyerinizin her adımında ne kazandığınız da önemlidir, bu nedenle önceden maaş araştırması yapmak için zaman ayırın” diye öneriyor.

Rosie McCarthy ise “Önerebileceğim en iyi şey, önünüzdeki fırsata ilişkin veri ve içgörü toplamak için gerçek insanlarla konuşmak olur. Erkekler ve kadınlarla ayrı ayrı görüşmek gerekiyor çünkü cinsiyetler arası ücret farkı gerçekten var ” diyor.

“Gittiğiniz işe benzer rollere sahip kişilere, arkadaşlarınıza ve ailenize, arkadaşlarınızın arkadaşlarına, mevcut ve eski iş arkadaşlarınıza, önceki patronlarınıza, bir ağ oluşturma etkinliğinde tanıştığınız kişilere vb. ulaşabilirsiniz. Onlara şu soruyu sorun: ‘Ben bu göreve gidiyorum ve şu ana kadar yaptığım araştırmalara göre, bu tür bir rolün maaş aralığı X ile Y arasında değişiyor gibi görünüyor. Bu sana doğru geliyor mu?”

2. Aklınızda bir temel sayı olsun

Araştırmanızın bir kısmı, özellikle ilk kez kendi başınıza yaşıyorsanız, öngörülen harcamalarınıza ve hedeflerinize uygun olmalı. Yalnızca hayatta kalmak için değil, aynı zamanda rahat yaşamak için kişisel olarak ne kadar ücrete ihtiyacınız olduğunu hesaplayabilirsiniz.

Goredema, “Kariyerinin başındaki profesyonellere tavsiyem, hedeflediğiniz maaşın en düşük dayanak olduğu %10-15’lik bir aralık kullanmaktır. Yani bu ücret için X ile Y arasında bir beklentim var diyebilirsiniz” diyor.

3. Pazarlık edebileceğiniz ek faydaları düşünün

Bazen belirli faktörler daha yüksek bir maaş alamayacağınızı gösterebilir. Bu gibi durumlarda ise ek faydalara odaklanabilirsiniz.

“Son teklif aşamasında, eğer taban maaş adil geliyorsa veya zaten pazarlık yaptıysanız ve anlaşmayı tatlandıracak bir şey arıyorsanız, yaşam öncelikleriniz, hedefleriniz ve arzularınız için hangi faktörlerin en önemli olduğunu belirleyin” diyen McCarthy “Bazıları için bu çok sağlam bir sağlık hizmeti veya sigorta almak gibi görünebilir, bazıları için ise sözleşmelerinde yazılı esnek çalışma seçenekleri gibi görünebilir” şeklinde konuşuyor.

4. Şirketiniz için değerinizi vurgulayın

Uzun yıllara dayanan sektör deneyimine sahip olmamanız, bir şirkete inanılmaz değer sağlamayacağınız anlamına gelmez. Mülakat yaparken en güçlü becerilerinizi vurgulayın ve bunları iş tanımıyla karşılaştırın; eğitiminizi, stajlar ve işler gibi ilgili sektör deneyimlerini, üniversite veya istihdamdaki liderlik rollerini ve sahip olduğunuz arzu edilen beceri ve sertifikaları ekleyin.

McCarthy de işverenlerin size yalnızca bugün yapabileceklerinize göre ödeme yapmadıklarını, aynı zamanda uzun vadeli potansiyelinize yatırım yaptıklarını da ekliyor. “Kağıt üzerindeki tüm kutuları işaretlemeseniz bile, iş tanımının üstünde ve ötesinde, eğitilemeyecek şekilde masaya getirdiğiniz tüm inanılmaz varlıklara bakın” diyor.

5. Pratik yapın, pratik yapın, pratik yapın

Pratiğin görüşmeyi mükemmel hale getireceğini söylemek klişe olabilir. Ancak konu sadece maaş pazarlığı yapmak değil, aynı zamanda talebinizin nedenlerini nasıl gerekçelendirebileceğiniz konusunda bir pratik yapmak anlamına geliyor. İşe alım uzmanıyla konuşmadan önce bir arkadaşınızla veya aile üyenizle birkaç kez yüksek sesle yanıtlar üzerinde çalışın. Unutmayın, bu potansiyel işvereninizin iletişim ve insani becerilerinizi gözlemlemesi için bir şans ve ödevini yapan, hazırlık yapan ve kendinden emin bir şekilde kendini sunan adayların başarı şansları kesinlikle artar.

6. Acele etmeyin

İş teklifi almak önemli ancak tüm seçenekleri değerlendirmek için biraz zamana ihtiyacınız olabilir. Her ne kadar yolun başında olan bir yeni mezun da olsanız ücret konusunda bir süre isteyecek kadar pazarlık şansınız olabilir. Aldığınız teklifi düşüneceğinizi söyleyebilir, bu konuda fırsatlar konusunda seçenekler arasından tercih yapabilirsiniz.

Kaynak: Link

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz