Ana Sayfa İnsan Kaynakları Dijital dönüşüm Yapay Zeka İnsan Kaynağı Verimliliğinde Önemli Rol Oynuyor

Yapay Zeka İnsan Kaynağı Verimliliğinde Önemli Rol Oynuyor

705
0

Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa “İnsana ihtiyacın ortadan kalkmasının söz konusu olmadığı ancak yapay zekanın kullanımının elzem olduğu bir dünyaya ilerliyoruz. İş gücü ihtiyaçları da bu teknolojiyi kullanmayı bilen yeteneklere erişme ihtiyacı olarak değişiyor” diye belirtiyor.

Kişiselleştirilmiş Hizmet Her Zaman Çok Önemli Olacak

Dijital dönüşüm farkındalığının arttığı ve yapay zekanın çok hızlı şekilde tüm iş süreçlerine dahil olduğu yepyeni bir dönemden geçiyoruz. Ancak şunu biliyoruz ki; değişim tarih boyunca hep yaşandı ve yaşanmaya devam edecek. Her dönemde bazı mesleklerin ortadan kalkacağı konuşuldu. Bu dönemde de konuşuluyor. Ancak makinelerin yerini alamayacağı bazı insan becerileri var ve bunlar iş hayatının temel taşları. Liderlik yetenekleri, yaratıcılık, karmaşık problem çözme ve empati, iş gücünde talep görmeye devam eden nitelikler olarak yerini koruyor. Ayrıca insan etkileşimi ve müşteri ilişkileri gibi iş biçimleri birçok sektörde önemli unsurlar olmaya devam ediyor. Elbette yapay zeka ile birlikte otonom teknolojilerin de arttığı bu yeni iş dünyasında büyük farklar yaşanacaktır ancak burada insani becerileri göz ardı etmemiz söz konusu olamaz. Süreçler ve yapay zekanın gelişimi ne olursa olsun, kişiselleştirilmiş hizmet sunmak, müşteri ihtiyaçlarını anlamak, karmaşık durumları yönetmek için iletişim becerilerini geliştirmek her zaman gerekli olacak. Önemli olan bizim bu sürece nasıl uyumlandığımız. Sonuç olarak, yeteneğini bu yeni dünyaya uyumlandıran ya da yeteneklerin bu yönde gelişmesi için eğitim sistematiklerini kuranlar gelecekte varlıklarını sürdürmeye devam edeceklerdir.

 Yetenek Yönetimi İçin Uzun Vadeli Plan Yapmak Şart

Yatırım bankası Goldman Sachs tarafından hazırlanan 2023 yılında yayınlanan rapora göre yapay zeka (AI) 300 milyon tam zamanlı işin yerini alabilir. Bu, ABD ve Avrupa’da iş görevlerinin dörtte birinin yerini alması anlamına geliyor belki ama bir taraftan da yeni işler ve üretkenlik patlaması anlamına da gelebileceği belirtiliyor. Raporda sonuçta küresel olarak üretilen mal ve hizmetlerin toplam yıllık değerinin %7 oranında artabileceği üzerinde duruluyor. Bu konuda farklı araştırmalarda bu ekonomik etkinin 2030 yılına kadar %16 seviyelerine ulaşacağı öngörülüyor. İnsana olan ihtiyacın ortadan kalkmasının söz konusu olmadığı ancak yapay zekanın verimlilik konusunda kullanımının elzem olduğu bir dünyaya doğru ilerliyoruz. Artık iş gücü ihtiyaçları da bu teknolojileri kullanmayı bilen, onları doğru yönetebilen yeteneklere erişme ihtiyacı olarak değişiyor. Şirketler iş modellerini bu yeni teknolojilere adapte ederken aynı zamanda bu teknolojileri kullanacak insan kaynağı için de plan yapmalı. Yeteneğe erişimin her geçen gün zorlaştığı günümüz dünyasında farklı ve uzun vadeli planları yapmak şart.

Geç Kalmamak Çok Önemli

Burada en büyük risk elbette bu yeni süreçleri görmezden gelmek ya da geç kalmak. Sektöre özel gelişmeleri yakından takip etmeyerek zamanın gerisinde kalınması sürdürülebilir bir iş hayatı için mümkün değil. Zaman değişiyor ve bununla birlikte rekabet çok hızlanıyor. Öte yandan bazı meslek kollarına ilgi de giderek azalıyor. Tır şoförü bulmakta zorlanılan bir dünyada otonom taşımacılık ve kargo hizmetlerine odaklanmak zorundasınız. O nedenle en büyük risk zamanın gerisinde kalmak. Bunun ardından yetenek sıkıntısı yaşamak geliyor. Yeteneğe erişim bu kadar zorlaşmışken sadece belli başlı üniversitelerden mezun olan yetenekleri değil farklı alanlarda yetkinliği yüksek gençleri iş hayatının içerisine başarılı bir şekilde dahil etmek zorundayız. Sahada yeteneklere dokunan, yeteneklere erişim anlamında alanı daha geniş tutan ve meslek liseleri de dahil olmak üzere tüm olasılıklara dokunan programları hayata geçirmeliyiz.

Tekrarlanabilir İşler İçin Önemli Bir Zaman Kazancı Sağlıyor

Tabii ki öncelikle yazılım-teknoloji, ardından e-ticaret, pazarlama ve sağlık hizmetleri için büyük fırsatlar var. Ancak bununla birlikte sanayi, enerji, üretim gibi alanlarda hızlanma ve verimlilik adına da yapay zekanın çok büyük etkilerini göreceğimiz dönemlere yaklaşıyoruz. Bizim uzmanlığımız olan İnsan Kaynakları alanında da yakın zamanda yapay zekanın etkilerini daha büyük ve daha derinden göreceğiz. Doğru yeteneğe erişim ve işe alımla beraber İK uzmanlarının günlük rutinlerinde çokça vaktini alan tekrarlanabilir işlerin organizasyonunda büyük zaman kazanacakları, yeni bir döneme adım atmış bulunuyoruz.

Veri Madenciliği Öne Çıkacak

Yapay zeka pek çok meslek açısından elbette dönüştürücü olacak ama bazı alanlar var ki farklı bir noktaya erişerek geleceğin meslekleri arasına girecek. Örneğin veri madenciliği bunların başında geliyor.  Verinin ve bilginin bu kadar önemli olduğu bir dünyada onun doğru kullanımı iş süreçlerinin de doğru yönetimi anlamına geliyor. Veri ve özellikle kişisel veri bu kadar önemli oldukça etik ve yönetişim uzmanlığı da yine önemli alanların başında gelecek. Örneğin duygu analizi yakın dönemde yepyeni bir meslek olarak karşımıza çıkacak. Ve tüm bunlarla birlikte şirketlerde yapay zeka uyumluluk uzmanları, yapay zeka eğitmenleri gibi yeni pozisyonlar göreceğiz. Öte yandan başta da belirttiğimiz gibi öğretmenlik ya da doktorluk gibi bireysel işlerin önemi azalmayacak ancak eğitimde ya da sağlıkta yapay zeka teknolojilerini kullanmayı bilen profesyoneller tercih nedeni olacak.

Yapay Zeka ile İşe Alımı Kolaylaştırıyoruz

Dijitalleşme işlerin daha verimli yapılması, takip edilebilir olması ve süreçler arasında zaman kaybı yaratan noktaların hızlı geçilerek ana odak noktalarına odaklanabilmesini de beraberinde getiriyor. Aslında amaç elimizi oyalayan, hata yapmaya sürükleyen işleri optimize ederek ve dijital

bir akışa çevirerek; insan gerektiren işlerimizde daha odaklı, daha verimli ve daha iletişime açık bir çalışma sergileyebilmek. Bu nedenle her zaman süreçlere çözümcül yaklaşmayı ve uyumlanabilir olarak esnek hareket etme kabiliyetini güçlendirmeyi önemsiyoruz. İş dünyasında küresel pandemi sonrasında yaşanan bu hızlı dönüşümün farkında olmanın en önemli etki olduğuna inanıyoruz. Biz de uzmanlık alanımız doğrultusunda geliştirdiğimiz yapay zeka tabanlı işe alım uygulamaları ile iş arayanların kendi kriterlerine uygun ilanları belirleyip, başvuru yapmasını kolaylaştıracak hizmetlerimizi devreye sokuyoruz. Uzmanların gün içerisinde zaman kaybını önleyerek motivasyon ve değer odaklı insan yönetimi anlayışına odaklanmasını amaçlıyoruz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz