Bir özgeçmiş hazırlarken elbette belli başlı kurallar var. Fakat bunların yanında işe alım ve yetenek konusunda çalışan uzmanların her zaman önerdiği bazı altın kurallar var ki, yıllar geçse de değişmiyor. O altın kuralları bir araya getirdik.
CV hazırlamanın, iş tecrübesi ne olursa olsun, zor ve zahmetli olduğunu biliyoruz. Sizi hiç tanımayan birine bir kağıt üzerinden yeteneklerinizi ve yetkinliklerinizi aktarmak zorundasınız. Bu konuda yıllar içinde verilen tavsiyeler ne kadar değişiyor? İşe alım ve yetenek uzmanları bir CV’de nelere dikkat ediyor. İşte atlamamanız gereken altın kurallar:
1Önce Kendinizi Kısa Olarak Anlatın
Sizi özetleyen yalın ve kısa birkaç cümle mutlaka vardır. İş hayatında nasıl bir yolla ilerlediğinizi, başvurduğunuz sektör ya da iş alanındaki tecrübelerinizi / ilginizi anlattığınız birkaç kısa cümleyi mutlaka kurun. Teknik bir iş alanındaysanız daha en başta teknik bilgilerinizden ana başlıklar verin. Çok yönlü bir çalışan olduğunuza inanıyorsanız farklılıklarınızı öne çıkarın. Sonuç olarak, kısa özet bilginiz sizi net bir biçimde tanımlar ve özgeçmişin devamı için bir başlangıç noktası sayılır.
2Detaylara Boğmayın
Özgeçmişinizin elbette sizi tam ve eksiksiz anlatması gerekir ancak bunu yaparken ideal bir CV uzunluğunu da unutmamak gerekiyor. Bazı kaynaklar bu uzunluğun 475-600 kelime arasında olması gerektiğini söylüyor. Önemli olan başarıları sonuçları öne çıkarmak ve başvurduğunuz pozisyonla en ilgili yetkinlikleri göstermek olduğu için tüm detaylar yerine bu tür ayrıntılara özen gösterin. Ayrıca uzun paragraflar ve cümleler yerine kısa net ve maddeleyerek anlatmak daha etkili olacaktır. Yukarıdaki Cultivated Culture ‘da yer alan grafik içerisinde özgeçmiş uzunluğu ve işe alım arasındaki bağlantı yer alıyor. Bu teknik bilgi sizi rakipleriniz arasında öne çıkaracaktır.
3Ölçülebilir Sonuçları Öne Çıkarın
Bu altın kural, aslında özellikle teknik ve ölçülebilir işler yapan profesyoneller için kritik. Deneyimlerinizi anlatırken ölçülebilir sonuçları öne çıkarmak ve iş sonuçlarındaki başarınızı somut veriler üzerinden anlatmak çok kıymetlidir. Çalışmalarınız sonrasında gerçekleşen web site ziyaret sayılarındaki artıştan ya da uygulama indirme oranlarındaki artıştan tutun da satışlarınız sonrası şirketin yıllık/aylık cirosundaki artış oranlarına kadar geniş bir yelpazede veriler aktarabilirsiniz.
4 Eğitim ve Sertifika Bilgilerinizi Eksiksiz Yazın
Uzmanlaştığınız konuları eğitim ve sertifika bilgilerinizle desteklemeniz gerekiyor. Bu konuda mutlaka ayrıntılı olarak bilgilerinizi yazmalısınız. Özellikle teknik bir CV hazırlıyorsanız bu olmazsa olmaz kural diyebiliriz. Ayrıca tecrübeniz uzun ve yine de eğitimler almaya devam etmişseniz, bu sürekli öğrenmeye açık bir anlayışınız olduğuna da dikkat çekecek bir detay olacaktır.
5Dürüst ve Doğrulanabilir Olun
Hayatın her alanında olduğu gibi özellikle iş başvurularında söylenen açık ve net yalanlar da bir gün mutlaka ortaya çıkmasıyla bilinir. Bu nedenle eksik kaldığınızı düşünseniz de özgeçmişinize olmayan yetkinlikler ve tecrübeler eklememelisiniz. Ayrıca iş hayatınızla ilgili eski yöneticileriniz ya da sorumluluk bilincinizle ilgili eski akademisyenlerinizin referanslarını mutlaka ekleyin. Böylece sahici ve gerçek bilgilerle tamamen doğrulanabilir bir CV’niz olacaktır.