Ana Sayfa İş Arama Ön Yazı Nedir ve En Çok Hangi Hatalar Yapılıyor?

Ön Yazı Nedir ve En Çok Hangi Hatalar Yapılıyor?

6897
0

Bir iş başvurusu yaparken ilk olarak özgeçmişimizin giriş bölümünde yer alan ön yazı alanını doldururuz. Çoğu zaman ne yazılacağının bilinmediği bu alan, aslında oldukça etkilidir ve sizin hakkınızda kısa ve özet bir biçimde fikir oluşturur. Burada yapılan hatalar ise daha ilk baştan CV’nizin elenmesine neden olabilir.

Ön yazı ya da kapak mektubu… Bir CV’nin giriş bölümü ve aslında içeriğiyle ilgili pek çok konuda fikir veren alan olarak tanımlanabilir. Özellikle deneyimli çalışanlar için çok önemli olan bu bölümde yetenekleriniz ve hayata geçirdiğiniz projelerle ilgili kısa, özet ama fikir verici bilgiler verebilirsiniz. Böylece işe alım uzmanları daha CV’nizi detaylı olarak incelemeden önce sizin hakkınızda olumlu veya olumsuz bir fikir sahibi olabilir.

Bu alan aynı zamanda çok hata da yapılan bir alan çünkü tam olarak ne olduğu konusu her zaman tartışılıyor ve tam olarak bilinmiyor. Bu nedenle ön yazı alanında yapılmaması gereken 8 hatayı bir araya getirdik.

1. Öncelikle bu alanı atlamayın!

“Özgeçmişimde zaten kendimle ilgili detayları anlatıyorum, bu alana gerek yok” diye düşünmek ön yazıyla ilgili yapılan en büyük hatalardan biri. Belki bazı işe alım uzmanları bu alanı çok dikkatli okumuyordur, ama ya okuyorsa!

İşte bu nedenle iş başvurusu yaptığınız iş yerinde bulunan yetkilinin bu alanla ilgili görüşlerini bilmediğinizi unutmayın. Belki de karşınızda bu alana çok dikkat eden bir uzman olabilir. Sonuç olarak bu alanı atlamak gibi bir riski almayın ve mutlaka burada kendinizle ilgili fikir verecek cümlelere yer verin.

2. Konunun siz değil iş için yapabilecekleriniz olduğunu unutmayın

Bu bölümde özgeçmişinizi okuyan kişi sizin bir işten beklentilerinizi ya da gelecekle ilgili kişisel planlarınızı anlatmanızı beklemiyor, aksine sizin o iş için ne kadar faydalı olabileceğinizi öğrenmek istiyor. O nedenle bu bölümde mutlaka işe yapacağınız katkılardan bahsetmelisiniz. İş yerinde verimliliğin ya da projelerin sizin katkınızla daha iyi hale nasıl gelebileceğinden söz edebilirsiniz.

3. Hazır ve sıkıcı ön yazıları eklemeyin

Kendinizi anlatan bir yazı yazarken daha önce herkesin kullandığı kalıp cümleler kullanmamaya özen gösterin. Okuyan kişinin sıkılmadan sizin hakkınızda fikir sahibi olmasını amaçlamak en doğrusu olacaktır. Başvurduğunuz pozisyonu söyleyerek bu iş için yapacağınız katkıları akıcı bir dille anlatmaya özen gösterin. Böylece hem iletişim kabiliyetlerinizi karşı tarafa göstermiş olursunuz hem de yeteneklerinizi ön plana çıkarmış olursunuz.

4. Yazdıklarınızı tekrar okuyun ve düzeltin

Bu kural elbette tüm özgeçmişiniz ve karşı tarafa gönderdiğiniz her türlü bilgi için geçerli. Yazdıklarınızı tekrar tekrar okumak, yazım yanlışlarını düzeltmek ve daha iyi anlatabilecek cümleler varsa onları seçmek her zaman daha doğru ve eksiksiz sonuçlar ortaya çıkarır. Çok nitelikli ve yetkin olmanıza rağmen ufak anlatım hatalarından ya da yazım yanlışlarından dolayı almak istediğiniz işi kaçırmak istemezsiniz. Hatta elbette mümkünse bir yazım aracından kontrol etmek ya da başka birine okutmak çok faydalı olabilir.

5. Özgeçmiş tekrarı değil yeni bilgiler verin

Ön yazılar özgeçmişinizde yer alan bilgilerin önemli bölümlerini öne çıkarmak için kullanılabilir. Ancak bu bir özgeçmiş tekrarı demek değil. Burada yapılması gereken özgeçmişinizde anlatmanın uzun süreceği ancak işe olan katkınızı da öne çıkaracağına inandığınız bilgileri detaylandırmak.

Burada şöyle düşünebilirsiniz: Özgeçmişimde bu işverenin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını istediğim hangi deneyimim var? Başvurduğum işle en çok hangi geçmiş iş alakalı?

6. Tek bir ön yazı her iş için uygun mu?

Bu sorunun cevabını “hayır” olarak cevaplandırabiliriz çünkü ön yazınızın başvurduğunuz işe ve mümkünse direkt kişiye hitaben yazılması çok kıymetli. Kopyala- yapıştır yaparak her başvuru için aynı ön yazıyı kullanmamalısınız. O şirkete yapacağınız katkılardan söz etmeli ve özel olarak detay belirtmelisiniz. Burada iş ilanındaki detayları ve anlatımı kullanabilirsiniz. Örneğin ilanda bahsedilen bir niteliği öne çıkararak bu konudaki yeteneklerinizi aktarabilirsiniz.

7. Kısa- öz ama sıcak bir ön yazı olmalı

Kendinizi kısa bir biçimde anlatmak elbette zor bir iş. Ancak daha özgeçmişe geçmeden okuyan kişiyi yormak istemezsiniz, değil mi? Bu nedenle ön yazıyı her biri 3-4 cümle olacak şekilde 4-5 paragrafa bölebilirsiniz. Ayrıca kapak mektubunuzun bir sayfayı geçmemesine de dikkat etmelisiniz.

Dil olarak ise, akıcı ve sıcak bir yazı dili her zaman çok daha okunabilir ve ilgi çekici olacaktır. Sizi diğerlerinden öne çıkaran niteliğiniz ne ise onu giriş bölümüyle birlikte anlatmaya başlayın.

8. Kendinizden emin ve özgüvenli olun

Yapabilecekleriniz konusunda temennilerinizi ya da hislerinizi yazmak yerine yapacaklarınızdan emin bir dil kullanmaya gayret göstermelisiniz. “ …. konusunda kendime güveniyorum” gibi ifadeler kullanabilirsiniz. Bir başka örnek verecek olursak;

  • “Deneyimlerimin bana bu konuda önemli nitelikler sağladığına inanıyorum” cümlesi yerine “…. konusundaki deneyimlerim bana önemli nitelikler sağladı” cümlesini kullanmalısınız.
  • “Şirketinizin kâr etmesine katkı sağlayacağıma inanıyorum” yerine “Şirketinizin gerçekleştireceğim projelerle kârını yükselteceğini düşünüyorum” cümlesini kullanabilirsiniz.

Kaynak: Livecareer

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz