Ana Sayfa İnsan Kaynakları İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

1804
0

İş yerinde uzun bir süre çalıştınız ve bir anda işinizden çıkarıldınız, planlarınız da işten ayrılmak üzerine değildi üstelik. Böyle bir durumda Türkiye’de işsizlik maaşı adıyla bilinen ve devlet tarafından karşılanan bir ödeneğiniz bulunuyor. İşsizlik ödeneğinin detaylarını ve 2024 yılı oranlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Düzenli çalışanlar için bir anda işsiz kalmak oldukça zor bir durum. Yapılan planların bir anda sekteye uğraması demek. O nedenle Türkiye sosyal güvenlik sistemi belirli bir dönem sigortalı olarak çalışan kişiler için bir işsizlik ödeneği fonu oluşturuyor. Her yıl asgari ücret rakamlarına göre belirlenen ve işveren tarafından ödenen sigorta primlerinden oluşturulan bu fon için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. “2024 yılında işsizlik maaşı ne kadar olacak?” sorusunun yanıtını ise hemen verelim.

2024 İşsizlik Maaşı Rakamları Ne Kadar?  

Türkiye’de asgari ücret artışları 7 milyondan fazla çalışanı ilgilendiriyor. Aynı zamanda emekli ve memurları da ilgilendiren bu ücretler bir de elbette işsiz kalanları etkiliyor. Çalışanların işsiz kaldıkları dönem içerisinde yeni iş bulana kadar asgari düzeyde geçinmeleri amacıyla verilen işsizlik maaşı da asgari ücrete göre belirleniyor.

Net asgari ücret 2023 yılında 11.402 lirayken 2024 için yüzde 49 zam ile 17.002 liraya yükseltildi. Böylece taban tutarı 5.365 TL, tavan tutarı 10.731 TL olarak uygulanan 2023 işsizlik ödeneği yapılan zammın ardından taban için 7.993 TL, tavan için 15.989 TL olarak uygulanacak. Bu rakamlardan sadece damga vergisi kesintisi yapılıyor.

İşsizlik Maaşı Şartları Neler?

İşsiz kalan kişilerin bu ödenekten faydalanabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. İşte bunun için gerekli olan şartlar.

  • Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
  • İşten çıkarılmadan önceki son 120 gün çalışmış olmak
  • Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak
  • İşten çıkarıldıktan sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak. (Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.)
    İşsizlik Ödeneğine Hak Kazananlara Sunulan Hizmetler
  • İşsizlik Ödeneği
  • Genel Sağlık Sigortası Primleri
  • Yeni bir iş bulma
  • Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi

 Ne Kadar Süre İşsizlik Maaşı Alınır?

İşsizlik maaşı alınabilecek süre için de bazı şartlar bulunuyor. Böylece belirli bir süre için işsizlik maaşı alınabiliyor ve ardından bu ödenek kesiliyor.

  • 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
  • 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilebilir.

İşsizlik Ödeneği Nasıl Hesaplanır?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanıyor. Hesaplandıktan sonra belirlenen tutarın aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemeyeceğini belirtelim.

E-Devlet İşsizlik Maaş Başvurusu

İşsizlik maaşı alabilmek için online başvuru yapmayı tercih ederseniz e-devlet sistemi üzerinden başvuracağınız adres aşağıda yer alıyor. Bu alana kendi e-devlet giriş bilgilerinizle girmelisiniz ve ardından yapılan yönlendirmelerle işsizlik ödeneği başvurularınızı yapabiliyorsunuz. Ayrıca bu linkten iş ilanlarını da inceleyebileceğiniz İŞKUR adresine yönlendirmeler de bulunuyor.

İşsizlik Maaşı Başvuru Sayfası 

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-devlet sistemi üzerinden ya da İŞKUR ofislerinden yapacağınız işsizlik maaşı başvuruları için bazı belgeleri bir araya getirmeniz gerekiyor. Öncelikle kimlik belgeniz olması gerekiyor. İşten ayrıldığınızı teyit eden belgeler yani işten çıkış belgesi, işten ayrılma bildirgesi gibi belgeleri de mutlaka yanınızda bulundurmalısınız. Ayrıca son 4 aya ait SGK hizmet dökümü ve işsizlik maaşı talebinizin nedenini gösteren belgelerin bulunması da gerekiyor.

İşsizlik Maaşı Alınırken Yasal Sorumluluklar Neler?

Devletin belirli bir süre için verdiği işsizlik maaşının kötüye kullanılmaması ve ihtiyacın son bulması durumunda ilgili kuruma bilgi verilmesi gerekiyor. Böylece ödeneğin doğru şekilde kullanılabileceğini başkaları için de faydalı olabileceğini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle aşağıdaki durumlar gerçekleştiğinde mutlaka 15 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine ya da Alo170 telefon numarasına bildirilmesi gerekiyor.

  • İkamet adresi değiştiğinde
  • Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alınmaya başlandığında
  • Yetkili sağlık kuruluşunca istirahatli sayıldığında
  • Askere alındığında
  • Yurt dışına çıkıldığında
  • Bir işte çalışmaya başlandığında
  • Mahkeme kararıyla işe iade edildiğinde

İşsizlik ödeneğinden yararlananlar, kendi kusuru ve bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlık nedeniyle yapılan fazla ödemeleri yasal faizi ile birlikte ödemek zorunda kalıyor.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz