Ana Sayfa İş Arama CV Ne Demek?

CV Ne Demek?

5900
0

CV ya da Özgeçmiş… Birçok kişi bu kavramı defalarca duydu ve defalarca bir CV hazırladı. Peki Latince kökenli CV kelimesi aslında ne demek? Ve iyi bir CV’de dikkat edilmesi gerekenler neler? Tüm bunları tek bir yazıda bulabileceksiniz. İşte detaylar:

CV Nedir?

Öncelikle CV kelimesinin Latince kökenine bakalım. CV’nin açılımı “Curriculum Vitae” olan ve “Hayatın Akışı” anlamına gelen bu sözcük iş ve eğitim hayatımızın bir özetini anlatır. Türkçe olarak karşılığı ise daha çok özgeçmiş olarak kullanılır. Burada profesyonel hayatınızı anlatacak içerikler yer alır. Hangi alanlarda eğitim aldığınızdan, daha önceki iş deneyimlerinize, teknik bilgilerinizden sosyal alanlardaki tercihlerinize kadar detaylı bilgiler yer alır.

Ancak elbette bir CV hazırlanırken doğru yöntemleri kullanmak gerekiyor. Etkili ve dikkat çeken bir CV’de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.

CV’de Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Doğru bir CV yazmak için belirli bir sırayla ve teknikle yazmak gerekir. Burada amaç öncelikli olarak özgeçmişinizi inceleyen İnsan Kaynakları uzmanının ya da iş yeri yöneticisinin dikkatini profesyonel vasıflarınızla çekmek olmalı. O nedenle belirli bir sırası olmalı ve belirli detayları mutlaka bulundurması gerekiyor.

Öncelikle özgeçmişinizin hedefe yönelik olmasına dikkat edin. Başvuru yaptığınız pozisyon için gerekli olan becerileri ve bilgileri ön plana çıkarmalısınız. Bununla birlikte öğrenim bilgilerinizi eksiksiz olarak belirtmeli ve okulunuzun adı, bölümünüz, mezuniyet tarihiniz gibi bilgileri mutlaka eklemelisiniz.

Kişisel becerilerinize ve ilgi alanlarınıza da yer verin. İşverenler, başvuran adayların kişilik özelliklerine de çok dikkat ederler ve bu diğer adaylar arasında fark yaratır.

Hakkımda Bölümü

Hakkımda bölümüne yazacağınız bilgiler, başvurduğunuz pozisyonun gerektirdiği beceri ve deneyimlere göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak, bu bölümde aşağıdaki bilgileri verebilirsiniz:

Kısa özgeçmiş: Kendinizi kısaca tanıtın ve başvurduğunuz pozisyona olan ilginizi ifade edin.

Beceri ve deneyimler: İşverenin sizinle çalışmaktan en çok keyif alacağı beceri ve deneyimlerinizi vurgulayın.

Hedefler ve ilgi alanları: İşverene veya İnsan Kaynakları uzmanına şirketin kültürüne ve değerlerine uygun olduğunuzu gösterecek hedefleriniz ve ilgi alanlarınız hakkında bilgi verin.

İş Deneyimleri

Özgeçmişinizde deneyimler veya tecrübeler bölümüne son çalıştığınız iş yerini ilk sıraya yazarak başlamalısınız. Burada çalıştığınız tarih aralıkları veya hâlâ devam ediyorsanız devam ettiğinizi mutlaka belirtmelisiniz. Ancak bu bölümde daha da önemli olan detay iş deneyiminizdeki iş tanımlarınızı kısa ve öz bir biçimde belirtmek olacaktır. Görevde bulunduğunuz süre içerisinde hangi işleri yaptığınız, sorumluluk alanlarınız ve yürüttüğünüz projeler gibi detaylar mutlaka olmalı.

Eğer daha önce bir iş deneyiminiz bulunmuyorsa yine de bu alanı boş bırakmamak daha doğru olacaktır. Varsa staj deneyimleriniz mutlaka CV’nizde yer almalı. Stajlarınızda edindiğiniz becerileri ve kazanımları açıklamalarınızda vurgulamalısınız. Kişisel becerilerinize ve ilgi alanlarınıza da yer verin. İşverenler, başvuran adayların kişilik özelliklerine de çok dikkat ederler ve bu diğer adaylar arasında fark yaratır.

Özgeçmiş için birkaç ipucu

  • CV’nizi profesyonel bir şekilde hazırlayın. CV’nizin yazım hatası ve format hatası içermediğinden emin olun.
  • CV’nizi güncel tutun. Bilgilerinizi düzenli olarak güncelleyin.
  • CV’nizi farklı pozisyonlara göre uyarlayın. Başvuru yaptığınız pozisyona göre CV’nizi uyarlayın.
  • Deneyim kazanmak istediğiniz ve istekli olduğunuz alanları belirtin.
  • Özgeçmişinizde mümkün olduğunca boş alan bırakmayın.

CV’de Nasıl Fotoğraflar Kullanılmalı?

Türkiye’de özgeçmişlerde fotoğraf kullanılması tercih edilen bir yöntem. İK uzmanları profesyonel fotoğraflarınızı CV’de görmeyi tercih ediyor. Bu nedenle aşağıdaki kurallara uygun fotoğraflara yer vermeye özen göstermelisiniz.

  • Güncellik: Fotoğrafınız, başvuru yaptığınız tarihten en az 6 ay öncesinden olmalı.
  • Doğallık ve sadelik: Fotoğrafınızda fazla aksesuar veya makyajdan kaçının.
  • Kıyafetler: Sade ve şık olsun. Başvurduğunuz işe göre kıyafetlerinizin renk seçimine dikkat edin.
  • Kadraj / açı: Yüzünüz net ve görünür olsun. Fotoğrafta sadece yüzünüz görünür olmalı.
  • İfade: Güler yüzlü ve gülümsediğiniz bir fotoğraf, daha profesyonel ve olumlu bir izlenim yaratır.

Ayrıca,

  • Fotoğrafın arka planı sade olmalı
  • Aydınlatması ve görünürlüğü yeterli olmalı.
  • Fotoğrafın çözünürlüğü yüksek olmalı

CV Örnekleri Nelerdir?

Bir özgeçmiş oluşturmanın birden çok yöntemi var. Ancak her durumda sizin kontrolünüzde olması ve birkaç defa kontrol edilmiş olması önemli.  Eğer ilk defa CV oluşturacaksanız 2024 yılı CV kurallarına uygun olmalı. Bunun için çeşitli web sitelerini kullanabilirsiniz. Bu tür sitelerde çok hızlı ve kolay bir şekilde CV oluşturabilirsiniz.

Yenibiriş’te CV’nizi Güncelleyin 

Ayrıca kolay CV şablonları yine bunun için kullanabileceğiniz çok etkili yöntemlerden. Bilgilerinizi girerek istediğiniz şablonları oluşturabiliyorsunuz.

CV Örnekleri Sayfasını Hemen İnceleyin

Son olarak üniversite öğrencileri için hazırlanan ve sadece tek cümle girerek oluşturabileceğiniz Tek Cümleden CV sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın. Burası yapay zeka desteğiyle işlemlerinizi çok hızlı bir hale getirecek.

Tek Cümleden CV Oluştur

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz