Ana Sayfa İnsan Kaynakları Güncel haberler Yüz Yıllık Hedef: İlk Türk Uzay Yolcusu

Yüz Yıllık Hedef: İlk Türk Uzay Yolcusu

1169
0

Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Şubat 1925 tarihinde Türk Tayyare Cemiyeti açılış konuşmasında söylediği belirtilen “İstikbal Göklerdedir” sözü bugün yeni bir anlam kazandı. İlk Türk Uzay Yolcusu olarak adını tarihe geçiren Astronot Alper Gezeravcı’nın eğitimi ve dünden bugüne uzay yolculuklarıyla ilgili kısa bilgileri bir araya getirdik.

Uzaya yolculuk 1900’lü yılların başından itibaren çokça konuşulan özellikle 20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren büyük rekabetlere sahne olan bir başarı öyküsü. İnsanlık her zaman bilinmeyeni öğrenmek istiyor, yaşadığı evreni daha iyi tanımak ve belki de onun bütün kaynaklarını keşfetmek istiyor.

1957 yılında ilk yapay uydunun uzaya gönderilmesinin ardından insanların uzay yürüyüşleriyle ilgili çalışmalar başladı. Jules Verne’nin daha 1865 yılında hayalini kurarak kitaplaştırdığı “Aya Yolculuk” en büyük hedef oldu. Uzaya ilk kez Sovyetler Birliği tarafından 12 Nisan 1961’de gönderilen Yuri Gagarin yolculuk yaptı. Sovyet kozmonot, dünyanın etrafında bir yörünge boyunca 108 dakika uçtu. Sovyetler uzun süre boyunca bu konuda çalışmalarına devam etti ve farklı kozmonotlarla uzay görevleri gerçekleştirdi.

Bu süre içerisinde uzay çalışmalarına ve yolculuklarına devam eden ABD ise 20 Temmuz 1969’da Apollo 11 ile Neil Armstrong, Edwin Aldrin ve Michael Collins’i Ay’a yolladı. Ay’a ilk ayak basan kişi Neil Armstrong oldu. Armstrong’un ardından  Edwin Aldrin geldi.

Türkiye ise bu konuda her zaman gelişmeleri takip etti ancak 2024 yılına kadar uzay yolculuğu yapan Türk astronot olmadı. Tarihler 18 Şubat’ı gösterirken ABD Yerel Saati ile 16.49’da (Türkiye saati ile 00:49’da) içerisinde Alper Gezeravcı’nın da olduğu ekip uzaya doğru yola çıktı.

Alper Gezeravcı kimdir?

İlk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, Ax-3 misyonunda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev almak üzere çalışmalara başladı.  14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çeşitli bilim misyonlarını yerine getirecek olan ekip, aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların bulunduğu 13 deneyi uzayda gerçekleştirecek.

Gezeravcı, İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamladı. Ayrıca Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı. Türk Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olarak görev yapan Gezeravcı, aralarında F-16’nın da bulunduğu birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesine sahip. Ayrıca Türk Hava Yolları’nda yedi yıl kaptan pilotluk yaptı.

Gezeravcı, son olarak Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak Adana’daki 10’uncu Üs Komuta Birimi’ne atandı. Filonun standardizasyonu ve değerlendirilmesi, tüm eğitim belgelerinin Hava Kuvvetleri standartlarına göre düzenlenmesi, tüm F-16 ve KC-135R pilotlarının kontrol uçuşları öncesinde sınavlarının yapılması ve filo dokümantasyon standartlarının denetlenmesinden sorumluydu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz